Böcker jag läste 2020

Under 2020 läste och lyssnade jag på 34 st böcker. Någon månad in på året började jag även skriva lite kort om varje bok, så jag tänkte att jag skulle publicera betyg och tankar kring förra årets böcker här:
Betygskala:
1. riktigt dålig
2. ganska dålig/tråkig
3. okej/neutral/ganska bra
4. riktigt bra
5. ett mästerverk

 1. Hjärnstark- Anders Hansen (4/5)
 2. De sju systrarna -Lucinda Riley (3/5)
 3. Julia och Jack – Anna Lönnqvist(2/5)
 4. Vägra följa John: från vardagligt måttligt normal till omåttligt unikt fenomenal -Anneli Påmark (2.5/5).
  Kapitlet om att förstå sina känslor var bra men resten av boken vara bara pekpinnar snarare än inspiration.
 5. Red, White and Royal Blue – Casey McQuiston (3/5)
  Underhållande men bitvis utdragen i andra halvan av boken. Lite väl mycket om amerikansk politik i slutet.
 6. Fjäril i koppel – Zinat Pirzadeh (4/5)
  Så bra bok! Jag gillar verkligen bokens upplägg’, det finns utrymme både för det som är fint och det som är hemskt. Den är å ena sidan en mysig släktkrönika men skildrar å andra sidan det våld som är vardag för många kvinnor. Bäst av allt är hur bra språket är! Man förflyttas till Iran och huvudpersonens hemby eftersom författaren inte fyller ut sidorna med massa onödigt pladder utan har en så bra känsla för vilka detaljer som är väsentliga och gör berättelsen levande.
 7. Återstoden av dagen -Kazuo Ishiguro (4/5)
  En historia som utspelas på den engelska landsbygden om att sätta plikt framför känslor… en anglofil läsares högsta dröm! Författaren har fått Nobel-priset och efter att ha löst denna bok förstår jag varför. Slutscenen är inte storslagen och svulstig men tårar i ögonen hade jag ändå.
 8. Det mest förbjudna – Kerstin Thorvall (2/5)
  Denna bok ska tydligen handla om en kvinnas sexuella frigörelse och vara något av en kritik mot det kristna kyskhetsidealet. När jag läser berättelsen får jag snarare en känsla av att den handlar om en sex- och kärleksberoende kvinna. Detta i sig är ett intressant fenomen men behandlas/analyseras inte i boken. Istället konstateras bara i slutet att ”hon levat och fortfarande lever”. Men har hon verkligen levat? Eller har hon bara flytt alla sina inre demoner genom att distrahera sig med sex?
 9. Små eldar överallt – Celeste Ng (2/5)
  Boken var stundvis helt okej och stundvis tråkig. Det är uppenbart att de ”perfekta förortskaraktärerna” är the bad guys och att man ska gilla den kämpande konstnären som vågar vara sig själv… så förutsägbart! Redan i det första kapitlet får man även veta hur boken slutar och vägen dit är inte särskilt spännande. En väldigt överskattad bok.
 10. Häslorevolutionen – Maria Borelius (4/5)
  Inspirerande hälsobok med ett lite annorlunda upplägg jämfört med andra böcker i samma genre. Jag gillar att boken inte bara består av pekpinnar utan att den blandar fakta med personliga upplevelser samt uppmanar alla att själva testa sig fram. En bra bok att lyssna på eller läsa när man behöver lite motivation i livet!
 11. Samtal med vänner -Sally Rooney (2/5)
  Detta är utan tvekan den tråkigaste boken jag läst i år… Jag vet inte om författaren försöker vara djup men misslyckas, eller om det helt enkelt är jag som är för dum för att förstå grejen!
 12. Valley of the Dolls – Jacqueline Susann (5/5) ÅRETS FAVORIT!!!
  Denna berättelse var lika delar glamorös och sorglig. Vad är egentligen viktigast här i världen: pengar, kärlek, berömmelse, moral? Jag hade en del förväntningar på den här boken eftersom jag varit nyfiken på den så länge. Men den visade sig vara ännu bättre än jag trott. Jag drogs verkligen in i boken och kunde inte sluta!
 13. Där kräftorna sjunger – Delia Owens (3/5)
  Miljön där berättelsen utspelar sig gör boken unik och intressant. Berättelsen i sig är mysig men inte direkt världsomvälvande. Jag kan ändå rekommendera den eftersom jag tror att det är en bok som många skulle uppskatta.
 14. Karoliina ja oikukas uni (3/3)
  Barnbok på finska: Mysig barnbok som var enkel och ganska kul!
 15. Vindens skugga – Carlos Ruiz Zafón (4/5)
  Denna bok lyckas med att vara spännande och mysig på samma gång! Språket är väldigt trevligt och jag fastnade direkt… detta är ett prima exempel på varför jag älskar romaner.
 16. Karoliina ja noidutut tossut (3/5)
  Barnbok på finska: Jag tycker mycket om Karoliina som karaktär, hon är kaxig och söt. Jag tror verkligen att jag hade älskat böckerna som barn!
 17. Flickornas stad – Elizabeth Gilbert (3/5)
  En mysig liten bok för alla som har separationsångest efter att ha läst Valley of the Dolls! Inte för att den går att jamföra dessa två, men båda beskriver det dekadenta livet i 40-talets New York!
 18. If I Never Met You – Mhairi McFarlane (4/5)
  Så mysig och kul!!! McFarlane skriver de absolut bästa romcom-böckerna och denna slukade jag på en dag.
 19. Kvinnan i rummet (avdelning Q bok 1) – Jussi Adler-Olsen (3/5)
  Jag är svår att imponera när det kommer till deckare. Jag läser helst vanliga romaner och behöver jag spänning så vänder jag mig till true-crime. Men jag gillade faktiskt denna! Författaren fokuserade inte bara på själva fallet utan även på karaktärerna, vilket fick mig att vilja fortsätta på serien. Den var underhållande men kanske inte så minnesvärd vilket är anledningen till att den inte får en 4:a. 
 20. Eleanor Oliphant is Completely Fine -Gail Honeyman (3/5)
  Storyn är ganska originell och jag gillade verkligen Raymond! Men annars var boken sådär… bitvås var det ganska tråkigt men vissa delar var fina/hoppfulla. Den var helt okej men skulle nog inte rekommendera den. 
 21. Alla vi barn i bullerbyn (Melukylan lapset)- Astrid Lindgren (3/5)
  Läste denna på finska. Jag har aldrig läst Astrid Lindgren på svenska som barn, bara sett filmerna. Därför kändes det väldigt mysigt att läsa den för första gången på finska eftersom min egen finska-nivå är som ett litet barns. Jag kände en barnslig glädje av att förstå vad som hände och det var allt igenom en mysig läsupplevelse. 
 22. Fasanjägarna (avdelning Q bok 2)- Jussi Adler-Olsen (4/5)
  Jag gillade första boken i serien trots att jag inte är ett så stort fan av deckare och denna var ännu mer spännande (och riktigt vidrig!). Mest av allt är jag förtjust i karaktären Assad -hoppas man får veta mer om honom i de kommande böckerna.
 23. Daisy Jones & the Six – Taylor Jenkins Reid (3/5)
  Handlingen är inget speciell och jag fastnade inte för någon av karaktärerna direkt… men det som får boken att sticka ut är hur den är skriven! Jag har aldrig läst en bok med ett sådant upplägg så jag tyckte ändå att den kändes originell.
 24. ABC-morden – Agatha Christie (3/5)
  Jag lyckas aldrig klura ut vem mördarn är!!! Underhållande och mysig som vanligt, men inte heller den bästa av Christies mysterier.
 25. Crazy Rich Asians – Kevin Kwan (4/5
  Om man letar efter ett språkligt mästerverk med trovärdiga och gripande karaktärer så är detta inte rätt bok. Om det däremot är underhållande litterär eskapism man är ute efter så kan jag verkligen rekommendera crazy rich asians. Pengar, kärlek och intriger – vad mer kan man begära?
 26. Bliss: de nya antiinflammatoriska nycklarna till ett längre, godare liv – Maria Borelius (4/5)
  Lika bra som Hälsorevolutionen. Jag blir verkligen peppad av Borelius  böcker och ser fram emot att läsa hennes nya bok om förundran.
 27. Förundran: de 30 nycklarna till djupare stressläkning, återhämtning och att lära sig njuta mer – Maria Borelius (3/5)
  Den var lite svårare att komma in i än de två föregående böckerna. Den var också lite mer ojämn och jag tappade fokus då och då. Men skulle ändå säga att den är värd att läsa eftersom den även innehäll några riktigt intressanta och inspirerande avsnitt.
 28. Alices hemlighet – Katherine Webb (3/5)
  Ett typiskt exempel på en lång bok som inte hade behövt vara så lång… jag vet inte om det var översättningen men jag var inte så imponerad av språket och bitvis var den rätt tråkig. Men ville verkligen veta vad ”Alices hemlighet” var, så jag kände ändå att jag ville läsa klart den. Sammanfattningsvis: den var små-mysig men inget speciellt.
 29. Eva och Adam -bästa ovänner – Måns Gahrton (3/5)
  Detta var så kul att läsa på finska! Minns att jag läste Eva och Adam serie-album när jag var i typ 12-års åldern så det var hög mysfaktor att få läsa om dem igen! Språket var enkelt men inte fjantigt och storyn ungefär vad man kan förvänta sig av en bok av det här slaget.
 30. En liten bok om lycka – Micael Dahlén (3/5)
  lyssnade igenom denna på en dag när jag pendlade till jobbet. Micael Dahlén är en av mina favoritpersoner, han är på något sätt en frontfigur för oss som alltid känt att vi inte riktigt passar in. Denna bok var skriven på hans typiska sätt och den var underhållande men inte världsomvälvande. För mig når den inte samma nivå som Kaosologi, som fått mig att tänka annorlunda kring hur jag vill leva mitt liv.
 31. Allt jag inte minns – Jonas Hassen Khemiri (3/5)
  Jag uppskattade boken mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Till en början upplevde jag den som lite hoppig eftersom styckena är så korta och skiftar mellan olika perspektiv., men när jag väl kom in i den så flöt den på bra. Det blir aldrig tråkigt eftersom det hela tiden rullar på i snabbt tempo men dessvärre så kände jag inte heller så mycket för karaktärerna.
 32. Tolv veckor med dig – Johanna Schreiber (4/5)
  Denna bok var precis vad jag behövde i decembermörkret: en riktig feel-good som varken kändes fjantig eller tråkig! Tyckte om att den kändes hyfsat realistisk (så realistisk en feel-good nu kan vara) och var lagom sexig lagom gullig. 
 33. Mina drömmars stad – Per Anders Fogelström (4/5)
  En svensk klassiker av en anledning! Tyckte det var riktigt spännande att få inblick i hur livet i Stockholm kunde se ut på 1800-talet, nu när jag själv flyttat hit. Självklart grät jag i slutet!
 34. Styvmodern – Sally Hepworth (3/5)
  Underhållande men inte mycket mer än så. Karaktärerna lämnar inte något särskilt intryck, men handlingen är nog intressant och språket nog enkelt för att plöja hela boken under en ledig dag eller två.

 

Om du gillar min blogg får du gärna dela den:
Facebook
RSS
Email
Google+
http://www.rebeckamattsson.se/bockermusikfilm/bocker-jag-laste-2020/
Pinterest

Mitt namn är Rebecka och jag är en 25-årig sverigefinsk kvinna (är det inte lite töntigt att kalla sig för tjej när man är vuxen?) som för tillfället är bosatt i Stockholm. Mina intressen inkluderar bl.a. att klä mig som en sekreterare på 60-talet, lyssna på blodiga radio-dokumentärer och skriva brev. Min vision är att jag ska kunna utveckla mina blogginlägg till att bli lite mer personliga och lite mer intressanta. Förhoppningsvis kommer jag kunna ventilera mina tankar och idéer mer fritt än vad jag tidigare gjort… Jag hoppas att ni som av någon anledning hamnat här hittar något att läsa, och jag tar gärna emot mejl eller kommentarer med synpunkter och liknande.
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *